IoTportal.hu

IoTportal.hu

Dolgok Internete

Legjobb IoT programozási nyelvek és eszközök

Juhász Imre admin

A Dolgok Internete (IoT) modern koncepció a kis hálózatba kötött eszközök létrehozására, összekapcsolására és működtetésére meghatározott feladatok elvégzése érdekében. Ezek az eszközök összegyűjthetik továbbíthatják és elemezhetik az adatokat, döntéseket hoznak és beavatkoznak ezen adatok alapján.

A Dolgok Internetének rengeteg elérhető alkalmazása van. Az okos otthon lényegében egy kis IoT hálózat. Okos kapcsolók, okos izzók, beágyazott és otthoni eszközök amik képesek megcsinálni dolgokat bizonyos inputok alapján (ezeket hívjuk okos eszközöknek) De a Dolgok Internete több mint ez, használhatjuk a logisztika, a kiskereskedelem, az egészségügy területén, és még lehetne sorolni. Ezekben az eszközökben programkódok futnak és adatokat dolgoznak fel, amiket továbbítanak az internet felé és ugyanezt visszafelé is. Milyen kódok ezek? Mik a legjobb programozási nyelvek az IoT fejlesztésekhez?

Legjobb programozási nyelvek az IoT fejlesztésekhez

Assembly

Az assembly az első dolog, ami eszünkbe juthat amikor kis eszközökre akarunk fejleszteni. Az assembly a kulcsa az IoT programozásnak és fejlesztéseknek, ami közvetlen kapcsolatot teremt a fejlesztő és az eszköz között. Ámbár az assembly nagyon nehéz és alacsony-szintű programozási nyelv, ami igazából nem is egy, mivel minden IoT chipnek egyedi nyelve van, ami különbözik a másiktól.

C

Az assembly után ott a másik IoT programozási nyelv, a C. A C szinten egy alacsony-szintű programozási nyelv, de sokkal rugalmasabb és intiutívabb, mint az assembly, de meg van az erős közvetlen hardver kapcsolat, miközben megmarad a könnyen olvasható szintaxis. A nyelv továbbfejlődött a C++ és C# verziókba, amik ugyanolyan kódo eredményeznek, de sokkal könnyeben programozhatók az IoT eszközök.

B#

A C nyelv tovább fejlődött a B#-á, ami egy C alapú speciális IoT programozási nyelv. A nyelv kifejezetten kicsi és gyenge erőforrású rendszerek számára lett kifejlesztve tiszta és könnyen olvasható szintaxissal. A B# támogatja az objektum orientált programozást bármely rendszeren 8-tól 64 bitig és csak 24 kbyte flash memória és 2 kbyte RAM szükséges s futtatásához.

JavaScript

A másik nagyon népszerű programozási nyelv a Java és a JavaScript szintén támogatja az IoT hardvereket. Köszönhetően a speciális keretrendszernek az IoT programozás JavaScripttel hasonlóan könnyű mint a webprogramozás. Ez teszi a legkönnyebben elérhetővé a beágyazott programozást. Az IoT és a Java is hasonlóan tud együttműködni köszönhetően egy hasonló keretrendszernek: Eclipse.

Python

A nyelv egyre növekvő népszerűsége és a fejlesztői közösség igényelte a Python is képes legyen az IoT programozásra. Jelenleg ez már valós lehetőség, és nagyon sok beágyazott rendszer Python-ban van kódolva.

Ezenkívül még sok egyéb nyelv kapcsolódik az IoT-hoz különböző formában. A PHP fontos ha az eszközün tartalmaz web interfészt, a Golang, Parasail és a Rust hasznos ha rugalmas adatelemzésre és különböző eszközök összekapcsolására van szükségünk. Fontos a Swift is összeakarjuk kapcsolni a iOS eszközeinket az otthoni hálózattal.

A legjobb IoT fejlesztő eszközök

Node-RED

A Node-RED kötelező választás IoT hálózat prototípus készítéshez. A fejlesztés JavaScripttel történik és lehetővé teszi a hálózat menedzselését, az eszközök összekapcsolását és az ezek közötti kommunikációt. Nagyon sok platformon működik és több mint 60000 kiterjesztéssel rendelkezik különféle célú hardverekhez.

Arduino

Az Arduino is egy lehetőség IoT prototípus kifejlesztéséhez. A platform lehetősége biztosít az eszköz kifejlesztéshez beépítés és a teljes rendszer elkészítése nélkül. Szimulálni lehet a rendszer működését és egyszerűbb a hibakeresés is. Hasonló platform a Kinoma is.

Eclipse

Az Eclipse IoT Project még az az eszköz, amire szükség van, hogy megépítsük a saját hálózatunkat. Ez egy iOT fejlesztő stúdió, ami tartalmaz kódszerkesztőt, fordítót, és hibakeresőt, valamint egyéb hasznos eszközöket, amik szükségesek a saját IoT rendszerünk kialakításához.

Legjobb IoT platformok

DeviceHub

A DeviceHub és a SiteWhere népszerű felhő platformok az összegyűjtött IoT adatok tárolásához. Ezek a platformok lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy megtekintsék az összegyűjtött adatokat felhasználóbarát módon és adatelemző lehetőségeket is biztosítanak.

ThingSpeak

A ThingSpeak és a Nimbits olyan alkalmazások amelyek feldolgozzák az összegyűjtött IoT adatokat és kiválogatják a fontosakat a lényegtelenektől. Mindkét platform futhat a felhőben és felhasználói környezetben is.

mangOH

A mangOH egy gép-gép interfész, ami szükséges, ha egy nagy IoT hálózatot építünk különféle eszközöket és protokollokat használva. A mango egy protokoll fordító platform, ami lehetővé teszi, hogy különböző kommunikációs protokollokat használó eszközöket közvetlenül összeköthessünk. Hasonló eszköz a DeviceHive is.

Készült a Qubit Labs cikke alapján.

Beszéljük meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük