IoTportal.hu

IoTportal.hu

Dolgok Internete

Szenzorokkal felszerelt galambok mérik a levegő minőségét Londonban

Juhász Imre admin

Nem titok, hogy az élet egy sűrűn lakott városban – ahol a járművek mérhetetlen mennyiségben szennyezik a levegőt – nincs jó hatással a tüdőnkre. Egy londoni technológiai cég úgy döntött, hogy pontosan szeretné tudni, hogy a város levegője mennyire szennyezett és ehhez munkatársakat toborozott: a városban élő galambokat.

A program részeként – amit Galamb légi járőrnek neveznek – a brit Plume Labs cég levegőminőség szenzorokat erősítenek galambokra, hogy figyeljék milyen minőségű London levegője. A Twitteren (@PigeonAir) és a http://www.pigeonairpatrol.com/ oldalon is követhetőek az aktuális információk.

A galambokra egy kisméretű hátizsák van erősítve, amelyek mérik a levegő ózontartalmát, az illékony vegyületeket és a nitrogén dioxidot. A szenzorok és a GPS egység súlya csak 25 gramm, ezért nem okoz a galambok számára akadályt a repülésben. A mérőegységgel felszerelt galambok hétfőn kezdték meg a járőrözéseiket.

A kezdeményezés csak egy figyelem felkeltő propagandafogásnak tűnik, de pont ez a lényeg. A kezdeményezés csak 3 napig tart, de Pierre DuQuesnoy, a projekt gazdája elmondta: fő cél, hogy növeljék a lakosoknak a levegőminőséggel kapcsolatos tudatosságát:
” Legtöbbször amikor a levegő szennyezettségről beszélünk a legtöbb ember Pekingre gondol vagy más hasonló városra, de az év néhány napján a levegő szennyezettsége Londonban nagyobb, mint Pekingben. Ez a valóság)”

A galambok ilyen célú használata nem új dolog. Régóta használja az emberiség a galambokat a légi fényképezésben, vagy üzenetküldésben, például a világháborúkban. Ez adta az ötletet a projekthez is. Volt pillanat amikor kellemetlenül érezte magát a projekt csapat, hogy a galambokat küldenek ilyen célból London légterébe, de az igazság az, hogy minden londoni ezt a levegőt lélegzi be akár ember, akár galamb.

A cég újabb projektet indított, ahol önkénteseket (ebben az esetben embereket) keresnek, hogy hátizsákjukon, táskájukon hordható levegőminőség szenzorokkal mérjék a város levegőjét.

(A gizmodo.com cikke alapján)

Beszéljük meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük